Potetrisk i Tunet kafé

Potetrisk, rasprisk, revrisk, raspepannekaker, skrubbtosse er noen av rettens mange navn. Og den har like mange oppskrifter og lokale variasjoner som det er grender og bygder i Norge.

Tidligere i høst hadde vi en prøverunde med potetrisk og fra de godt voksne stamgjestene våre kom det gjenkjennende nikk.

Det ble referert til «a mor», og vi fikk til og med overlevert en håndskrevet oppskrift som vi bruker i Tunet kafé. Denne retten har vært av de mest etterspurte i høst og vi setter den nå opp på vår meny over tradisjonsretter hver onsdag fra kl 11-17. 

Hos oss serveres potetrisken nystekt og sprø (25,- pr stk), med stort glass kald melk (23,-) og sukker. 

 Les mer om rettens opphav

 

 

Tilberedning 

Retten er basert på råskrelte poteter som blandes med salt, byggmel, grynmel og / eller hvetemel. Melmengden skal være

av en slik art at den holder risken sammen som en tykk vaffelrøre og den skal være lett å smøre utover i stekepannen.

Noen oppskrifter inneholder også egg, melk eller vann. 

Potetrisk stekes i panne med rikelige mengder matfett. Under stekinga kan det lages små hull i

risken for å gi den en mer sprø skorpe og den må ikke stekes på for sterk varme.

 Kilde: www.matoppskrift.no

 

Servering 

Vanligvis ble potetrisken servert med kald melk og sukker, men vi har også blitt fortalt

at noen serverte med eplesyltetøy eller annet syltetøy som var i husholdningen.

 

 

 

Del dette innlegget

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkedin
Send på e-post